Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

zaterdag 31 augustus 2013

Brei- en haakclub!

Meteorologisch begint-ie morgen: de HERFST! Gelukkig zijn de weersvoorspellingen voor volgende week nog heerlijk zomers (zakelijk gezien zou voor onze branche een eerste nachtvorstje beter zijn, haha!), maar aan de zomerse periode komt toch langzamerhand een eind. De vakanties zijn voorbij, alle sportclubs, trainingen, en andere bezigheden zijn weer opgestart. Dus ook tijd voor onze brei- en haakclub!

Birds of A Feather, Knit Together!

Hou je een beetje van kakelen en samenzijn met andere breisters en haaksters? Woon je in de buurt? Kom dan naar onze breiclub op de 1e en 3e donderdagavond van de maand. Van half 8 tot half 10 zijn we bij elkaar in de gemeenschapsruimte van de Arnehoeve, in de Dokstraat (tegenover de Rabobank) in Arnemuiden. Iedereen neemt zijn eigen werkje mee, en we proberen elkaar op weg te helpen. Kosten zijn 2 euro, een bakje koffie of thee kost 50 cent.

Om in de stemming te komen: The Last Knit



vrijdag 30 augustus 2013

Muisjes!

Anderhalf jaar geleden blogde ik er al eens over deze muisjes en ik wil ze graag nog eens laten zien:

CROCHET Rainbow Mouse Pattern

Deze super leuke muizen komen van de site van Planet Penny. Zo gaaf in die verschillende regenboogkleuren! Je kunt het patroontje bestellen via Etsy (het patroon is Engels).





Hou je meer van breien? Geen nood! Sinds kort is het patroontje ook in een brei-versie verkrijgbaar!
Het gebreide patroontje bestel je hier!


En er is ook een mini-versie van de gehaakte muis! 

Neon

Het is niet mijn week.... :-(
Soms heb je dat. Sinds gisteren ben ik snip-snip-snotverkouden - dat kan er ook nog wel bij. Ware ik een man geweest, dan lag ik nu op mijn bed, steunend en kreunend, met een vers vitamine-sapje op het nachtkastje. Maar nee, deze vrouw vermant zich (whoehaaaa - wie heeft dat woord bedacht!!!) want tenslotte is verkouden nog niet ziek. Met een paracetamol gaat het best, en met de gedachte dat niemand dat werk beter kan doen dan ik ploeter ik de dag door. Ik roep dat het wel gaat (manlief en kinderen nemen dat graag aan) en voel me de zieligste persoon op aarde. Hoe complex kun je zijn...

Ondertussen heb ik al de nodige blunders begaan, bestellingen verwisseld, en de sokkenwol voor de Zeeuwse sokken is er ook nog niet. Het is maar relatieve rampspoed - en het is toch nog geen weer voor sokken! (en oprechte excuses voor wie op het sokkenpakketje wacht, het is buiten mijn hand)

Tijd voor wat vrolijkheid! Deze leuke mandjes in neonkleurtjes zijn helemaal hip:

crochet basket

Ik vond ze via dit blog uit Zuid Afrika Things Dee Loves. Vind je dit iets te heftig? Alleen een neon-randje bij een neutrale kleur kan natuurlijk ook:


Deze vond ik hier.
Ik blogde al vaker over mandjes, een link naar een beschijving vind je o.a. hier.

Zo'n mooi accent van neon kwam ik ook tegen bij deze prachtige deken van Piece of a Cookie

Granny square blanket with neon pink

En van deze geweldige sjaal wordt je vanzelf vrolijk! Gevonden bij Vinexgeluk (zonder patroon maar als inspiratie!)




donderdag 29 augustus 2013

Granny-tas

Al vaak heb ik geblog over het Afrikaanse bloem-motief. Wat een mogelijkheden zijn er toch met dit zeshoekje! Deze leuke tas is gemaakt door Sonja en ik vind 'm zo leuk!


De tas is gehaakt van verschillende kleuren Catania katoen, met een basiskleur als eindronde.


De tas is gevoerd en heb je al eens goed naar de hengsels gekeken? Deze zijn door Sonja zelf gemaakt met houten en koperen kralen en speciale clipjes (verkrijgbaar bij hobby- of kralenzaken). De kleuren komen prachtig overeen met de kleuren in de tas en maken 'm bijzonder!

Inspiratie voor deze tas vond Sonja op het blog van The Royal Sisters.

Granny Hexagon Bag...

Je vind een goede Nederlandse beschrijving van een Afrikaanse bloem bij Karin aan de Haak:



Jip de uil

Hij bestaat al een tijdje, maar nog zeker de moeite waard om 'm (nog) een keer te maken: Jip de Uil. Je kunt een uitgebreid, Nederlands èn gratis patroon van deze grappige uil hier op Ravelry vinden, of via de site van WoolyToons.


Voor Ravelry heb je een account nodig, kost niets en je krijgt toegang tot een netwerk van duizenden patronen en ideeën!


woensdag 28 augustus 2013

Mutsi !

Julle weten het misschien nog niet, maar hét item voor de komende winter is de MUTS. Koud of niet, je bent pas hip met een muts. Liefst een eigengemaakte natuurlijk. Zo'n beetje elke wol-leverancier heeft wel een mutsenboekje, voor haken en breien.

Een van de leukste vind ik deze: MUTSI !


Een boekje dat is uitgebracht door Scheepjeswol (met inderdaad een bekende Nederlander op de cover) en er staan 50 verschillende patronen in voor allerlei mutsen. Gehaakte en gebreide, moeilijk en makkelijk, dikke en dunne, voor elk seizoen. Je kunt allerlei technieken vinden en er wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten wol. Je kunt in dit boekje dus altijd wel wat van je gading vinden, je bent dus niet gebonden aan 1 soort wol. Veel van deze garens hebben we in de kasten (of komen er aan), maar met je restjes kom je vast ook een eind.

Het boekje kost maar 7,95 en in de winkel ligt een hele stapel. We breidden alvast een exemplaar:


Gemaakt van 1 bolletje Maxima Plus.

Je kunt een pakketje bestellen van 1 bol Maxima, 1 boekje en 5 verschillende knopen. Da's een mooi cadeautje! Belangstelling ? Mail dan naar ons! Of kom langs...


Ondertussen is deze kast ook weer lekker bijgevuld. Zo'n 40 kleuren acryl en 25 kleuren baby-acryl zijn weer op voorraad!

dinsdag 27 augustus 2013

Daisy

Allereerst iedereen bedankt voor alle lieve reacties, mailtjes en schouderklopjes. Ik kan er weer tegen :-)

Een tijd geleden kreeg ik foto's van het prachtige baby-dekentje van Annemiek:


Ze haakte het naar aanleiding van het logje dat ik eerder schreef: Daisy-deken, je vindt daar ook de links naar het patroon terug.


Wat een lieve kleuren-combinatie! Het dekentje werd 60 x 80 groot.


Als je een leuk basis-vierkantje hebt kun je zelf mooie kleuren kiezen. Je kunt het vak katoen, wol, sokkenwol of acryl haken, afhankelijk van je voorkeur en je budget.


Deze week verwacht ik weer heeeel veel kleurtjes baby-acryl - waar ga ik het allemaal laten?

maandag 26 augustus 2013

Vaatdoek......

Zaterdagavond voelde ik mij een plumpudding, sinds gisteren een vaatdoek...
Ik beleef een kleine instorting geloof ik. Vanmorgen had ik serieuze evenwichtstoornissen, helaas heb ik dat wel eens en het is een seintje om een beetje pas op de plaats te maken. Na wat lieve zorgen van man en kids gaat het nu wel weer, maar ik loop serieus achter met een aantal dingen.


Vandaag zijn er toch - ondanks mijn dipje - een heleboel sokkenpakketjes op de post gegaan! Ik wacht nog op een nieuwe zending wol, helaas is de felroze kleur even niet leverbaar. Maar genoeg andere keuze hoor, kijk maar:


Eeeeh, en ik heb ook nog wel van andere merken, en gemêleerd en 50 grams bollen, enz!! 

De winkel is nog een bende, morgen begin ik met opruimen, nabestellen en ordenen, en ik hoop iedereen zijn bestelling deze week te kunnen versturen. Heb je gemaild en duurt het een tijdje, schroom niet om me er aan te herinneren - ik vergeet ook wel eens wat!

Het is niet mijn sterkste punt: nee zeggen en grenzen aangeven. Maar soms moet het toch (buikpijn krijg ik er van!). Dus meld ik het maar weer eens hier: lieve, lieve mensen: 
-     ik kan écht niet alle patronen voor jullie vertalen - ik kan wel een vertaallijst opzoeken. Als een patroon in het Nederlands verkrijgbaar is zet ik het erbij.
-     ik kan niet alle patronen bestellen op Etsy, Ravelry, Craftsy omdat jullie geen account willen/kunnen maken of geen creditcard of Paypal hebben - vraag de buurvrouw, een nichtje, je dochter?
-     ik kan niet patronen bedenken voor garen dat je via een andere winkel hebt gekocht
-     ik kan niet álles weggeven. Soms (héél soms) is een patroon alleen verkrijgbaar in een compleet pakketje. Dat blijft zo. Want ik moet een boterham verdienen met de verkoop van bolletjes wol. Heel veel bolletjes wol want er moeten 2 hypotheken worden betaald. Zoals ik al eerder schreef - ik heb een lieve buitenlandse man maar een Nederlandse bank. Die doen moeilijk als je niet betaalt....

Maar ik kan wél:
-    heel veel ideeën opzoeken en plaatsen via dit blog zodat je waar dan ook in Nederland en Vlaanderen en ver daar buiten aan de slag kunt (ook bij je lokale wolwinkel!!)
-    helpen met terugzoeken van een idee dat je ooit eens hier zag maar niet meer kan terugvinden
-    iedereen in mijn winkel op weg helpen met wat je ook aan het doen bent - ik doe niet moeilijk, ik doe het zoveel mogelijk vóór.
-    bolletjes wol opsturen uit mijn winkel die je hier op het blog hebt gezien - een mailtje is genoeg.
-    proberen vragen te beantwoorden over de dingen die je hebt gezien op mijn blog, voor zover ik dat kan!

O, ik heb nog steeds buikpijn!
En natuurlijk weet ik dat ook collega-wolwinkels mijn blog volgen, dat vind ik een hele eer (want ik heb maar een klein stulpje hoor). Maar als je een idee leuk vindt en deelt, zet je dan ook mijn blog en of winkel erbij? Dat doe ik ook! Ik vermeld altijd waar ik het idee vandaan heb of wie het gemaakt heeft. 

Ik ben hier niet goed in, zuchtend en steunend zit ik dit te schrijven. Maar soms moet het weer even :-(

Ik sluit natuurlijk wel af met een leuk ideetje! Als je nu héél véél pakketjes bij mij koopt, heb je vast veel sokkenwol over (sorry, grapje!) en dat kun je dan heel goed gebruiken voor dit geweldig leuke vestje van Gingini:



Gehaakt van restjes sokkenwol, op haar blog vind je een beschrijving. Tot morgen!




zondag 25 augustus 2013

Uitgevaren......

Aan alles komt eind....

Aan Sail de Ruyter,
Aan het weekend,
Aan een lange, mooie zomer met allerlei markten, evenementen en drukte...

..en ik vind het prima zo! Want wat was ik moe gisterenavond! Omdat het voorlopig de laatste keer is geweest dat ik "buiten" sta met mijn toko èn in klederdracht leek het wel alsof de inspanning van de hele zomer eruit kwam. Complete plumpudding.......

Nog even meekijken met gisteren en de Sail? Wat een evenement was het, zeg! Grandioos!

Natuurlijk waren we weer vroeg op stap, maar het verliep allemaal zo vlot dat we nog tijd hadden voor een klein rondje Sail de Ruyter. In de havens lagen wel 180 verschillende schepen.


Oud en jong gebroederlijk naast elkaar op het voormalige Schelde-terrein. De marine was goed vertegenwoordigd in verband met haar 525e verjaardag (de schepen zijn wel met hun tijd meegegaan...!)

Masten, masten, masten!



Geuren en kleuren, geluiden - zo jammer dat ze niet meekunnen op de foto!




Het Dokje van Perry werd zaterdag officieel geopend door Pieter van Vollenhoven.


Al die zeilen en touwen!

's Middags werd het rustiger want het publiek (100.000 mensen??) vertrok naar de Boulevard waar de vlootschouw begon. Die hebben wij helaas gemist.......


De dreumes, de reus, oud en nieuw!


Daarna werd het weer drukker, maar er was zoveel te doen en te bekijken, zoveel kramen, dat het voor het publiek niet te doen was alles te bekijken. De mensen die bij ons langskwamen vielen als een blok voor de Zeeuwse sokken (deze week gaan alle bestellingen op de post!!!!!).

Aan het eind van de middag begon het te plensen, gelukkig was het de rest van de dag droog gebleven. En nu ben ik zo blij dat het even voorbij is. Als je af en toe op een markt of evenement staat kom je zulk divers publiek tegen - weer zo anders dan in de winkel! Meestal heel leuk, maar soms gebeurden er dingen dat we elkaar verbijsterd aankeken....

Je hebt mensen die rustig je hele kraam van links naar rechts helemaal overhoop halen, echt álles aanraken, met manlief bespreken, en zonder iets te zeggen of zelfs oogcontact te maken gewoon doorlopen. Huh?
Of kinderen die onder toeziend oog van ouders met een druipende bak saté over de witte slabben staan gebogen. Of volwassenen die tijdens het smikkelen van een lekkere vette haring best je truien even willen aaien. Een dame die zegt dat ze geen pakket bij je wilt kopen maar wel een foto wil maken zodat ze het vest thuis kan nabreien. En misschien hebben wij een afvalzakje waar het haringbakje in kan?
Dames die zeggen dat ze al láng niet meer breien, op een toon alsof het voor het plebs is (hihihihi, wij weten beter!), heren die vragen of Arnemuiden bij Amsterdam ligt, mensen die vragen hoe het komt dat ik ook "gewoon" Nederlands kan spreken en niet alleen dialect (nou, mensen ik kan allebei - ik switch zo om hoor!).

Toppunt is nog wel het fotograferen. Natuurlijk vráág ik erom om gefotografeerd te worden als ik in onze streekdracht loop. De meeste mensen vragen het vriendelijk, túúrlijk mag het! Sommigen vinden het ook leuk om samen op de foto te gaan - opeens ben ik een beste vriendin en sommigen worden behoorlijk amicaal. Ook dat kan (tot op bepaalde hoogte!). Soms gebeurt het dat mensen me zonder te vragen fotograferen, maar knikken daarna vriendelijk of glimlachen. Ik glimlach vriendelijk terug! Maar sommigen gaan pontificaal voor je staan, nemen een foto en draaien zo om. Huh? Ik ben toch geen kerk of zo????

Jullie horen het, het is mooi geweest! :-)
Morgen weer gewoon aan de slag. In gewone kleren, met gewone mensen, in het Nederlands én dialect. En (bijna) elke dag een handwerk-ideetje.

vrijdag 23 augustus 2013

Onder zeil!

Vandaag ben ik een hele dag bezig geweest om alles klaar te maken voor Sail de Ruyter morgen, en eigenlijk ben ik doodmoe.


Dus ik ga geen creatief ideetje meer zoeken - ik ga onder zeil!

Morgen sta ik van 11.00 - 18.00 uur ergens op het terrrein (voormalige Zware Plaatwerkerij van scheepswerf De Schelde) met de visserstruien, breipakketten, slabben, zeepjes, gastendoekjes etc.

De winkel is gewoon open! 

donderdag 22 augustus 2013

Bloemen

Jullie kennen mij natuurlijk vooral van dit blog. En dit blog gaat vooral over handwerken. Maar ik heb uiteraard nog wel meer interesses (waar ik helaas soms wat minder tijd voor heb), en daar horen mijn zomerse bloemen uit ons tuintje ook wel bij. Je kunt je voorstellen dat ik dan ook heel enthousiast werd toen een klant mij dit liet zien:


Is hij niet prachtig, deze schitterende krans?? En wie goed kijkt ziet dat er allemaal steekjes en ideetjes in zitten waar ik ooit eens over blogde! Herken je de badeendjes nog? En het viooltje? Het Narcisje en al die andere bloemetjes???


Van dichtbij zie je de details beter, en wordt de krans zo nog mooier! Het zit 'm vaak in de kleine dingen, de details, de afwerking, het kleurgebruik... ik vind 'm prachtig (en heel veel dank dat ik 'm mocht fotograferen!!!)



Het bracht me er toe om vanavond een rondje tuin te doen, met oog voor detail. We hebben geen grote tuin, het is meer terras dat 's zomers vol staat met potten en bakken met bloemen. Ik hou van kleur - kijk maar:


Geen makkelijk plantje, die fuchsia, maar zo lief en fragiel hangt hij mooi te wezen. Het is net een sprookjesbloem. Of deze indrukwekkende dikkerd?
 De knolbegonia's weten niet van ophouden dit jaar. Dikke bloemen in overvloed.


Onze hortensia in de pot doet het ook goed.


De bak met hanggeraniums en van-alles-wat barst uit zijn voegen. Een winde woekert er doorheen. Er zouden mooie blauwe bloemen in moeten komen, maar ik heb er nog geen een gezien....


Dit is mijn verrassing van de zomer. Ik nam bij het tuincetrum een begonia mee met een nogal groot blad. En wat een bloemen kwamen (en komen) er aan!!


Heb je wel eens een huis-tuin-en-keuken-geranium van dichtbij bekeken? Weet je wel hoeveel kleuren roze er in 1 bloem kunnen zitten??





(ik heb natuurlijk ook een paar mislukkelingen of zielepoten, maar die heb ik vakkundig weggemoffeld natuurlijk !!)


Soms zucht ik wel eens als ik een tijd bezig ben met water geven, maar als ik de bloemen nog eens goed van dichtbij bekijk weet ik weer waarom ik elk jaar weer opnieuw begin :-)

En nu: nog even aan de slag voor zaterdag! De stapel slabben groeit gestaag.....