Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

vrijdag 29 november 2013

Sint-stress.......

O, het is ook elk jaar hetzelfde....Sint stress! Daarom is het ook zo leuk, alhoewel ik nu toch een beetje paniekerig word... Nog één cadeautje, nog 3 gedichten, nog een appeltaart, en nog een kolletje afbreien. Voor morgenavond. Appeltje-eitje!

Voor goede gedichten is het nog te vroeg. Dat lukt pas als er echt veel stress op zit. Morgenmiddag misschien. Die appeltaart ga ik zo nog maar even doen. En dat kolletje ook. Op naalden 20, dat dan weer wel. Zou Sint ook nieuwe computers weggeven? Dat ding van mij doet nu zo raar, is zo traag als een slak. Het is bij mij met computers net als bij autorijden: ik kan wel rijden, maar o wee als er een lampje brandt. Morgen maar eens deskundige hulp inroepen. Tot overmaat van ramp doet mijn foto-bewerkingsprogramma het ook niet meer.........

Gelukkig had ik deze foto's al:



Deze sjaal maakte Fiona en ze gebruikte hiervoor 2 bollen Angelina Multi (à 5,95). Het garen is heel zacht en kriebelt niet (klein percentage wol). Het patroon van deze omslagdoek vind je op Ravelry als Free Download. 

Dit is het zelfde patroon, maar dan met sokkengaren van Noro:


En deze van Unicat?


(ik hoop dat de Unicat volgende week weer hier is....)


Eenvoud

Pakjesavond vieren wij altijd met de familie. En elk jaar is het weer hetzelfde: ietwat "gezonde" stress.... Op het allerlaatste moment moet er nog van alles gebeuren, nog nét dat ene cadeautje, wachten of dat ene pakje wel op tijd bezorgd wordt, en dan die gedichten..... Ik weet het, in 46 jaar heb ik het nog steeds niet geleerd om op tijd te beginnen. Dus stressen we dit jaar weer :-)

Het verklaart in elk geval dat ik soms wat later blog dan "gewoonlijk", maar omdat ik vandaag voorzie dat ik wel eens hopeloos in de knel kom te zitten met de tijd besloot ik maar eens vroeg te bloggen. Kan er in elk geval één streep door mijn lijstje.

In drukke dagen zoals deze pak ik niet zulke ingewikkelde projectjes op. Zo'n Adventssjaal waar ik gisteren over blogde is voor mij Utopie! Om in december elke dag te kunnen zitten om een stuk te breien..... ik blijf dromen :-) Maar mooi is niet altijd moeilijk, want deze sjaal is mooi door zijn eenvoud:


Kies een aantal favoriete kleuren uit en brei alleen ribbels!


Je kunt 'm zo groot maken als je wilt!

Naalddikte is niet zo belangrijk, kies de naald die bij je garen past. Ik vond het patroon op Ravelry, in het engels, maar het is beslist niet moeilijk:
Je breit alle steken recht
5 steken op zetten, in elke naald een steek meerderen aan weerszijden. Het moost is als je dat doet in de 3e steek (begin van de naald) en aan het eind van de naald in de 3e steek voor het einde. Kleur wisselen als je dat leuk vindt, en breien tot je de sjaal groot genoeg vindt.



donderdag 28 november 2013

Adventssjaal 2013

Weet je nog dat ik in voorgaande jaren blogde over de Adventsjaal? Ook in 2013 is er een mogelijkheid om mee te breien. Elke dag van de Advent (begint zondag!) krijg je een stukje patroon, en als je elke dag meebreit heb je met Kerst een prachtige sjaal! (en doe je er langer over - wat ik heeeeeeel goed kan begrijpen - dan heb je met Pasen een mooie sjaal!!)


Deze sjaal breide Ans, het is de versie van 2012.
Hij is te bewonderen in onze winkel, evenals die van 2011 en 2010!


Op Ravelry vind je zulke mooie exemplaren, allemaal van hetzelfde patroon! Mensen uit de hele wereld zijn bezig met deze sjaal...

(foto: Moonlit)

(foto Telse)

(Foto: Josefine) - niet alle patronen gebruikt

Wil je dit jaar meedoen? Je vind straks hier alles in het Engels, en hier alles in het Duits. Er zitten altijd breischema's bij, dus de taal hoeft echt niet zo'n probleem te zijn. Er is ook een Ravelry-groep, waar allerlei dingen besproken kunnen worden! Overigens kun je uit 2 versies kiezen, met of zonder kraaltjes.

Natuurlijk ben je vrij om alle losse onderdelen van het patroon te gebruiken voor andere projecten.

woensdag 27 november 2013

Netje of Avonddoekje

Wie me wat langer volgt weet wel dat ik me met regelmaat in de Arnemuidse klederdracht vertoon. Dat komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Mijn twee oma's (Oma Jo en Opoe Janneke) liepen hun hele leven in onze streekdracht. In mijn jeugd waren vrijwel alle opoes van het dorp "op z'n boers". Ik kan me nog herinneren dat toen ik een jaar of 7 was een klasgenootje van mij op een oudere dame in een jurk wees en zei: "Daar loopt mijn oma". Ik geloofde het niet, want ze had een júrk aan, oma's hadden per definitie schorten, mutsen en een doek-en-beuk!

De tijden zijn veranderd! Afgelopen maandag was er een documentaire op Ned. 1 over de verdwijnende klederdracht (je kunt nog terugkijken op Uitzending Gemist). Hoewel de streekdrachten uit het straatbeeld verdwijnen is er wel veel belangstelling voor (denk maar eens aan de Visserstruien). Helaas werd er in het verleden nauwelijks wat opgeschreven, patronen werden mondeling doorgegeven en nagemaakt.



Al heel lang geleden liet ik dit zgn. "netje" eens zien op mijn blog. Het is een klein gehaakt omslagdoekje dat mijn oma droeg. Ik kreeg veel vragen naar het patroon, maar het bestond gewoon niet! Het doekje wordt in Arnemuiden netje genoemd (ook op Beveland waar het veel minder gedragen werd. Op de rest van Walcheren heet het èvendoekje (Avonddoekje). Er zijn talrijke varianten van. Wil je meer over de achtergrond van dit doekje weten? Dan moet je beslist het logje van Lupineke hierover lezen!!


Op een dag zei Ans dat ze wel een poging wilde wagen om het netje uit te pluizen en een patroon te maken! Oef!! Wat een monnikenwerk..... want in handwerk zit wel eens een foutje. Was dat zo bedoeld, of was het een echt foutje? Na heel veel werk, na-haken, uitpuzzelen en beschrijven hebben we nu een patroon van bovenstaand doekje!! Het is beslist geen patroon voor beginners.



Van het een kwam het ander en Ans haakte het zelfde patroon nog een keer na met sokkenwol! Het wordt dan groter.







Zoals alle patronen die we ontwikkelen kreeg dit ook een naam: Ons doekje heet Johanna, vernoemd naar mijn oma Jo. (en naar alle andere lieve Johanna's in mijn omgeving, dat zijn er heel wat!)


Op deze foto 4 generaties.
Oma heeft al weer een ánder doekje om.

De pakketjes voor de omslagdoekjes (zowel in katoen of wol) is verkrijgbaar via Tikkeltje Zeeuws.
Het patroontje is niet los verkrijgbaar/te koop.



dinsdag 26 november 2013

Puff.......!

Nee hoor, ik loop niet te puffen (ook wel een beetje, maar van mij ben je dat wel gewend): ik heb zoveel leuke dingen gezien met een puff-steek. (Dat steekje dat we ook gebruikten voor onze Japanse Kol).

8
(foto Facile Cécile)


Deze zag ik eerst bij Facile Cécile, een Franstalig blog met véél te veel mooie dingen.

Je kent dat wel, van het ene blog naar het andere en toen vond ik bij Cherry Heart nóg meer Puff-bloemetjes!


De mogelijkheden zijn eindeloos met dit lieve bloemetje, je vindt hier een uitgebreide Engelstalige tutorial (dus heeel veel foto's) van het maken van zo'n bloemetje én het maken van zeshoekjes er om heen.

En hier een uitgebreide fotobeschrijving van het verbinden terwijl je haakt!

(foto's Cherry Heart)


En niet vergeten, woensdag zijn wij een dagje gesloten!


Een bol, is een bol, is een kol!

Vers van de pers! Vrijdagmiddag werd er nog een doosje bezorgd dat direct mijn to-do-lijstje langer maakte. Nieuwe wolletjes vragen om nieuwe modellen, dus legde ik alles waar ik mee bezig was aan de kant en pakte een bol.


(vooruit, een keer zelf op de foto...)




Deze wol is lekker zacht, en heeft een bijzonder kleur-effect. Van een bol maak je een kol op rondbreinld 9 - 10. Samenstelling 80% acryl, 20 % wol. De draad is een viltachtige lont die bedrukt is in verschillende kleurtjes. 150 gram- 135 meter, € 9,95
De beschrijving van bovenstaande kol staat aan de binnenkant van het etiket.




En vind je rondbreien niks? De wol is ook geschikt voor een kolletje als deze!



maandag 25 november 2013

Noro

O, wat heb ik getwijfeld!
Zal ik of zal ik niet......

Hopeloos verliefd was ik geworden op dit garen, ergens een keer op een beurs. Daar kon ik het even bewonderen en aaien... En toen kwam ik het natuurlijk steeds vaker tegen. Zo zag ik het ook al in de ontwerpen van Wieke, zoals in de Autumn Flowers:






En vervolgens werd het gebruikt voor de prachtige polswarmers van Joke:


Zo mooi! En waarom ik dan twijfelde? Eeeh, het is best prijzig. Dat vergeet je prompt als je de prachtige kleuren ziet. De structuur van het garen is heel authentiek, en de garens zijn combinaties van wol, zijde, mohair, en nog wat van die prachtige dingen...

 
Maar goed, je begrijpt het al: ik ging overstag. Heel voorzichtig hoor! Nog geen kasten vol bij mij, dat komt nog (haha, hoop ik). Ik bestelde wat kleuren en deze weer kwamen de eerste kleurtjes binnendruppelen (hierboven), de rest volgt nog.

En om te laten zien wat je met zo'n bolletje kan (Taiyo sock 33):


Deze prachtige omslagdoek vond ik op Ravelry. Er zitten 2 bollen in (à € 18,95). Gehaakt op nld 3. Het patroon kun je ook vinden op Ravelry ("Seems like old times"). In het Engels, maar met duidelijke haakschema's. (overigens een heel leuk patroon voor welk garen dan ook!)


Noro garens zijn er in verschikkelijk veel soorten, diktes, samenstellingen. En dan nog in héél veel schitterende kleuren. Die heb ik allemaal niet. Als ik een zak met goudstukken vind, dan koop ik ze allemaal!!!!
Tot die tijd bouw ik heel langzaam het assortimentje op....

Overigens bestelde ik wel een prachtig boek erbij (19,95 - Engels geschreven met haakschema's)


Zucht.....

Catching Fire

Met een dochter in tiener-leeftijd probeer ik (wanhopig?) een beetje bij te houden wat "in" is (en wat vooral niet). Je moet tenslotte een béétje mee kunnen praten. Over het nieuwe album van 1-Direction bijvoorbeeld. En zéker over de nieuwe film van The Hunger Games "Catching Fire". Het thema van deze (nu verfilmde) boekenserie is minder tiener-achtig dan ik zou willen, maar ik heb het al opgegeven om háár jeugd te vergelijken met mijn jeugd. Twee andere werelden geloof ik.... (terwijl ik toch echt het idee heb dat ik die tijd nog maar net achter me heb gelaten).

Maar (en daar kruisen onze werelden dan weer even!), nu draagt de hoofrolspeelster in de film Catching Fire een hele mooie, bijzondere kol! Tadaa...


scarf

Voor wie ook een tiener-dochter heeft die je kunt plezieren met iets dergelijks: hier een rijtje links van pogingen en patronen die circuleren. Wel allemaal Engels, hoor!

Katniss-Cowl

Deze vind je hier. Met foto's hoe de ronding van de kol is gemaakt.
Dat rondje is typisch voor de kol, van binnen verstevigd en zorgt ervoor dat je in elk geval nooit warmte van het ding ondervindt, hahaha!

Deze komt van Ravelry, ook gratis.


Gemaakt met de Herringbone Stitch. Prachtig! Op Ravelry vind je links over deze steek.

hier vind je een gehaakte variant!

Katniss Cowl - FO - as good as it gets


NEW - Katniss Cowl Vest - Inspired by Wardrobe from Catching Fire - Knitting Pattern

En hier nogmaar eens het origineel!



(Iets in mij zegt dat het beter bij jonge slanke dames/meiden staat dan bij de Hollandse rondingen van mij......)