Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

maandag 30 juni 2014

Kwijt

Zo, kleine koffie break.....
Even het nieuws met een oor luisteren, tussendoor koffie zetten en tegelijkertijd bloggen. Even multi-tasken...

Vandaag moest ik even resetten. Na de hectische week was het een puinhoop overal (in het echie en digitaal). Alles in huis riep naar mij `Zorg voor me, ruim me op, maak me schoon, orden mij, gooi me weg, was me, poets me, en vooral ook : eet me op, geef me weg of vries me in ` Want dit moest nodig verwerkt worden!





Fruit als ontbijt, lunch, heerlijke smoothies, toetjes, jam, of schoonmaken en in de vriezer. En af en toe even genieten van het wiegende gras, zingende wind en vliegtuigjes in de lucht. Maar waarom komt alles toch zo tegelijk.....?



Ook de winkel werd opgeruimd, nieuwe wolletjes besteld, en helaas heb ik gemerkt dat ik sinds zaterdag wat KWIJT ben. Wie heeft (per ongeluk) mijn noro-kolletje meegenomen in zijn tas of een pakketje zeeuwse stoffen in zijn tas gedaan en vergeten te betalen? Ik zou het héél erg waarderen als het terugkwam.....





Lossen en stokjes

Zo, wat is het weer MAANDAG! Na een dag rust is het weer behoorlijk aanpoten vandaag. De rommel in de winkel straalt me tegemoet, mijn mailbox - die ik gisteren bewust niet heb geopend - stroomde vol, ook hier moet wel eens wat in het huishouden worden gedaan, en de groente en het fruit in de moestuin hebben ook niet gewacht met groeien tot ik wat meer tijd over heb.....
En dan heb ik het nog niet over het A-dministratie-woord... :-(
Afijn, maar gewoon ergens beginnen, we zien wel waar het schip strandt. Eerst die mailbox maar eens aangepakt. Nu een blogje - ter ontspanning - en dan de bestellingen doen. Wordt vast laat vanavond!

Vorige week zag ik de foto's van een prachtige sjaal van Joke Kole, ik mocht 'm laten zien:



Wat een prachtig patroon voor de zomer! Deze sjaal bestaat alleen uit lossen en stokjes en is gehaakt van 2 strengen Filigran (wil je lange franjes, dan heb je nog een streng extra nodig). Weer een bewijs dat mooi niet altijd moeilijk hoeft te zijn! Joke schreef de beschrijving uit en ik mag het delen: 

Opzetten:
Een veelvoud van 25 lossen + 10 lossen (zolang als je de sjaal wenst te maken).

1e en volgende toeren:
*10 stokjes, 15 lossen* dit herhalen en eindigen met 10 stokjes.

Doorgaan tot de gewenste breedte. Eventueel afwerken met franjes.

De  verhouding tussen de stokjes en de lossen  kan aangepast worden aan de dikte van het materiaal.


Deze kleur Filigran hebben we in de winkel, maar ook effen kleuren. Het is 100 % merino en echt heerlijk om mee te haken, breien én te dragen want het kriebelt absoluut niet. Gemeleerde strengen kosten € 15,25, effen kleuren € 12,75. Er zit 600 meter op een streng van 100 gram. 



zaterdag 28 juni 2014

Visserijdag 2014

Voor wie nóg meer Arnemuiden wil zien, nóg meer klederdracht, nóg meer vis: blijven lezen!
Voor wie het genoeg is geweest: lekker overslaan, maandag meld ik me weer met mjin "gewone" handwerkideetjes.

Het was weer vroeg opstaan vanmorgen om alles rond te krijgen. Al heel vroeg hoorde ik mensen op de Markt en rond 9 uur stond de viskraam al klaar voor de eerste bezoekers:


Het onmisbare hulpteam stond al wéér voor ons klaar en de kraam voor de winkel werd ingericht.


De eerste gebakken visjes waren voor ons, het was zo'n beetje ons ontbijt - maar Miriam smulde er al weer van. Als ik van de week een keer "blub" tegen je zeg moet je maar niet verbaasd zijn, want van mijn leven heb ik nog nooit zóveel vis gegeten als deze week bij elkaar (en ik ben best wat gewend hoor!)


Omdat ik zelf echt helemaal geen tijd had om zelfs maar een klein rondje te lopen, heb ik Daniël gevraagd om foto's te maken, kijk maar mee wat hij allemaal tegenkwam:


Op het havenhoofd was een Panna-voetbaltoernooi georganiseerd : "de Visserijcup". En natuurlijk was er ook op het water/kanaal weer van alles te beleven.


Het was al vroeg druk, en de straten vulden zich met mensen uit alle windstreken. Wat leuk om zoveel mensen weer te ontmoeten - en wat kwamen jullie weer van vér (en dichtbij natuurlijk ook). De auto's stonden tot ver buiten het dorp!


We genoten van prachtig weer, de hele dag droog, een waterig zonnetje - heerlijk om ergens wat te eten of drinken of te wachten op een stukje vers gerookte paling.


Natuurlijk werd er allerlei koopwaar aangeboden, van exotisch tot oer-Hollands.


En de visserijdagzou natuurlijk niets zijn zonder een bakje vers gepelde garnalen. Verser kan het niet!


Daniël nam zijn taak zeer serieus en dook zelfs het museum in om foto's te maken!


Erg leuk om het museum door de ogen van een 16 jarige te zien, want de eerste foto was die van het opgegraven kanon! En nog meer wapentuig, uniformen en alles wat jongens-van-die-leeftijd wel interessant vinden. Bij deze! :-)


Deze foto nam hij vast speciaal voor mij :-) 




Ook op de Werf was het een drukte van belang, de hoogaars voer heel wat keren op en neer het kanaal.


En natuurlijk kon je de hele dag genieten van de paarden en hun ruiters bij het ringrijden.


De hele dag ben ik bezig geweest in de winkel, nieuwe mensen ontmoet, nog een gesprekje voor de radio, oude bekenden gezien. Geen tijd om te eten, laat staan om iets van de Visserijdag mee te maken. Aan het eind van de dag konden we tevreden de boel weer opruimen, de winkel is nog een dikke chaos - maar dat komt maandag wel weer!



En vanvanond keek ik nog even uit mijn raampje en zag de tuin helemaal in bloei, daar ga ik morgen nog eens extra van genieten. Het was een heerlijke dag - heel erg bedankt iedereen, voor zijn/haar bijdrage. Morgen sla ik een dagje bloggen over! Maandag buig ik me ook weer over alle mails. Fijne zondag!


vrijdag 27 juni 2014

Nieuwe kleuren Stone Washed!

Weet je wat zo leuk is aan het schrijven van een blog? Dat ik er zo heel veel lieve reacties op krijg! En vaak mag ik iets laten zien van wat klanten en lezers hebben gemaakt - soms mag het een poos in de winkel hangen (zoals de quilt). Dit prachtige vest logeert ook een poosje, gemaakt door Mattie:


Gemaakt van 8 kleuren Stone Washed van Scheepjeswol. Wat een plaatje! Van dit vest is geen kant en klaar patroon, Mattie gebruikte als basis het idee van Handwerkjuffie, die ook een prachtig Granny-vest maakte. Met deze beschrijving kom je echt een heel eind, maar pas het altijd aan aan je maten en je hand van haken.


De boorden zijn gehaakt van de lichtgrijze kleur, naald 3½ mm. Het vest weegt ca. 650 gram, dus als je van 8 kleuren 2 bollen neemt heb je ruimschoots voldoende en kun je wat experimenteren met de kleuren.


Miriam wou 'm best even passen voor de foto! 



En vandaag zijn weer 7 prachtige nieuwe kleuren van dit garen binnengekomen in de winkel (lekker net op tijd voor morgen!). Kom je kijken? (en bestellen mag natuurlijk ook altijd)


en dit zijn de "oude"kleuren:

Foto: Laat ons eens weten welke van deze kleuren jouw favoriet is?

Scheepjeswol Stone Washed, € 3,50/50 gram/130 meter. 78 % katoen, 22 % acryl. Nld 3-3½ (maar haken kan ook met grotere naald).



donderdag 26 juni 2014

Hastings - het vervolg!

Het is heerlijk om een paar dagen weg te zijn! Maar om terug te komen en dan al dat werk in die 3 dagen te proppen..... dat zou er niet bij moeten horen. Toch teren we nog even op de leuke dagen in Hastings.

Ik vertel nog wat meer over de eerste dag, want ondertussen heb ik nog meer foto's verzameld. Je kunt overigens nog meer foto's zien op de beeldbank van Middelburg.


 Hier nogmaals het kiezelstrand, waar men bezig was om een bootje weer het water in te trekken.


 En we waren echt met een heel promotie-team, hoor. We poseren hier voor het hotel, voor we op pad gingen. Je kunt je wel voorstellen dat we ook veel hebben gelachen, zo vaak flaneer ik niet met jonge meiden op de boulevard... (ik voel me weer een stuk jonger!)


Liet ik gisteren "The Making Off"van deze foto zien, dit is het resultaat! Heerlijke meiden :-) En het water was kóúd......


Overal waren ook kook-demonstraties die druk werden bezocht. Uiteraard met vis...


Naast het strand stonden deze zwart geteerde hoge schuren, vroeger gebruikt om de netten op te hangen om ze zo te drogen. Een eindje verderop stonden moderne apartementen, in dezelfde stijl - het deed me denken aan de zwarte schuren die we hier in Zeeland nog veel hebben.



Nog een foto van de catwalk:

 Een delegatie uit Arnemuiden gaf tijdens de conferentie op een catwalk een modeshow.

Het was bijzonder mooi weer, dus helemaal geen straf om 's avonds een eind te gaan lopen!


De volgende dag hadden we 's morgens tijd om even te gaan shoppen na weer een stevig Engels ontbijt, uiteraard in onze vrijetijdskleding :-)
Ik had gehoopt dat Hastings een wolwinkel had, maar niemand kon ons er een wijzen. Wie er wel in overvloede waren: Meeuwen! Nu ben ik best wat gewend, maar werkelijk alles zat onder de meeuwenpoep. Zo ook dit zwarte, glimmende gebouw - wat Miriam de opmerking ontlokte: Kijk mam, zwart-gemeleerd!


Met de meiden gingen we natuurlijk ook naar een Engelse boekwinkel. Deze wand-afbeelding vond ik mooi! Deed me aan vroeger denken toen ik de strips van Kuifje verslond.



En natuurlijk even bij de brei- en haakboeken gekeken. Veel van wat ik hier zag is inmiddels al in het Nederlands vertaald. En ook veel tijdschriften over haken en breien. Ik heb me beheerst - als ik alles nog moet maken wat ik nog in boeken heb staan mag ik wel 400 jaar worden...


De tijd was echt te kort, we hadden nog zo veel meer willen zien en beleven. Maar we moesten toch weer naar de conferentie waar we nog een demonstratie visfileren konden bijwonen, waar we nog eens werden getracteerd op Fish and Chips, nog een interview voor de universiteit van Greenwich, opruimen van de spullen en voor we het wisten zaten we weer in de bus voor de terugreis.




En als cadeautje kregen we op de boot nog een schitterend schouwspel! (dit was vast om de honderden Franse schoolkinderen te compenseren die de boot bevolkten als een krioelende massa. Het leek wel een Frans-sprekende mierenhoop)


Dit was het wel zo'n beetje. Ik zal jullie niet meer vervelen met onze avonturen. Morgen weer een handwerk-ideetje, hoor!