Welkom op dit blog!

Hallo breisters en haaksters,

Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn hobby is breien en haken. Voor ons handwerkwinkeltje kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien en haken is. Elke dag komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Soms blog ik ook nog een beetje over Arnemuiden.

Ik verwijs in mijn blog soms naar patronen van particulieren die te koop zijn via verzamelsites zoals Ravelry en Etsy. De patronen zijn soms alleen in het Engels beschikbaar. Deze verkoop ik zelf niet, ik kan ze niet vertalen, ik kan ze ook niet voor anderen bestellen. Ik wil alleen maar tips geven over alles wat mogelijk is op handwerkgebied - breigarens verkoop ik natuurlijk wel! Daarvoor kun je altijd langskomen of mailen.

Natuurlijk kun je ons ook altijd bezoeken in onze winkel in Arnemuiden. Wij zijn geopend van dinsdag-vrijdag van 9.00 - 17.30 uur en op zaterdag van 9.00 - 16.00 uur.

Veel plezier op dit blog!
**************************************************

zaterdag 25 maart 2017

Hygge

Dát was Hygge vanmiddag 😀. Gezellig, ontspannen, veel lachen, kleppen, haken, bewonderen en ontmoeten. En kleffe cake eten (sorry, had net 10 minuten langer in de oven gemoeten - maar dat deerde niet want alles was op).

Een kleine terugblik (Johanna en Annemarie weer bedankt voor de foto's):Naast het bewonderen van de diverse sjaals was het ook een gezellig treffen van (oude) bekenden.De tafels kwamen steeds voller te liggen met diverse projectjes, garens en WIP's (Work In Progress)
 Jong en oud vermaakte zich met haken en breien, het uitwisselen van tips en tricks en leuke gesprekken.


En die sjaal wordt toch mooi! 


Ik heb vanmiddag genoten en met mij nog wel 30 dames.
Kirsten, heel hartelijk bedankt voor je komst!

En al die bezoekers, ontwerpers (Jellina en Annelies) en vrijwilligers (Johanna en Fiona) uiteraard ook!!vrijdag 24 maart 2017

Haak maar raak

Vanavond gaat de winkel en het atelier weer op z'n kop want er moet plaats gemaakt worden voor enthousiaste dames die morgen komen voor de Meet & Greet met Kirsten Ballering.
Dat wordt nog even aanpoten straks. Uiteraard staat de Hygge CAL centraal, maar Kirsten neemt ook nog een patroontje mee dat je morgen kunt gaan haken.

Naast deze CAL heeft Kirsten nog veel meer haakpatronen. Je kunt ze vinden op haar website www.haakmaarraak.nl.  Deze bunny-eierwarmertjes zijn zo schattig:

Easter Bunny egg hats: a free crochet pattern on haakmaarraak.nl!

Je vindt het gratis patroontje hier (Nederlands)

En dan maak je natuurlijk ook deze nog even:

http://haakmaarraak.nl/free-crochet-pattern-easter-bunny-mug-cozy ...

Ook dit is een gratis patroontje, je vindt het hier.

Op Haak Maar Raak vind je nog veel meer inspiratie en prachtige patronen. En wil je Kirsten zelf ontmoeten? Dan kom je morgen gezellig langs!

donderdag 23 maart 2017

Hygge Meet en Greet

Ben je al een eindje op weg met de Hygge CAL van Kirsten Ballering? Je bent van harte uitgenodigd om a.s. zaterdag samen te haken in onze winkel!


We beginnen rond half 2 en uiteraard staan de koffie en thee voor jullie klaar.
Je kunt je vragen stellen, andere kleurtjes bewonderen, andere haaksters ontmoeten en het Make&Take-patroontje van Kirsten gaan haken. 

Misschien doe je in de winkel wel inspiratie op voor je volgende project 😁. Het wordt namelijk een gezellige boel in de winkel, Jellina en Annelies schuiven ook aan en nemen hun creatieve ideeën mee zodat het een middag vol inspiratie en haakplezier wordt. Helemaal Hygge......!woensdag 22 maart 2017

Experimentje

Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar het werken in een wolwinkel kan je creativiteit beperken. Echt! Ik zal het uitleggen...... 😀
Bolletjes wol inkopen is niet moeilijk. Bestellen is zelfs super eenvoudig. Bolletjes vérkopen is een stuk lastiger! Want wil ik het de komende 20 jaar nog volhouden, dan moeten al die ingekochte bolletjes ook weer verkocht worden. Om die bolletjes sneller de winkel te laten verlaten maak ik heel veel voorbeelden van wat je met dat leuke garen kan doen. Als je mijn blog wat langer leest weet je ook wel dat mijn tijd ietwat beperkt is, dus zomaar wat experimenteren is er niet bij. Bovendien moet alles wat ik maak en laat zien kopieerbaar zijn. Een patroon of beschrijving want met de opmerking "doe maar wat" verkoop ik natuurlijk geen bolletjes....

Maar nu heb ik me toch aan een klein experimentje gewaagd, iets wat ik zo graag eens wou uitproberen. In de winkel heb ik die kleurrijke strengen Aade van 100% wol. Geïnspireerd door Jellina besloot ik met dit garen te haken én te vilten (veel wolletjes zijn zo behandeld dat ze niet meer vervilten in de was - en soms is dat jammer)


Ik koos een streng Regenboog (ca 225 gram) en eentje effen ecru (210 gram) 
en maakte bolletjes. Gewone ouderwetse rollebollen.....


Ik besloot te gaan haken (dat is toch wat sneller klaar) en daar begon het eerste experimentje al. Want door het vilten zal het werkstuk krimpen maar hoeveel?? En krimpt het bij breien net zo veel als bij haken? Ach, ik besloot maar gewoon ergens te beginnen - het hoeft tenslotte niet te passen 😉.
Ik begon met een lossenketting van 60 lossen en haakte een bodem van 6 toeren rondom. Dit vond ik wel een handig haakschema.

ovaal haken (deel een van tasje):


Het was een eenvoudig werkje dat ik afwisselde met het zoeken naar lekkere recepten en het lezen van een boek. Na de 6 toeren van de bodem wisselde ik van kleur en ging verder met ecru. (vanaf hier niet meer meerderen op de hoeken maar gewoon toeren maken met stokjes. Die toeren sloot ik wel met een halve vaste). Tijdens het haken merkte ik dat deze ecru wat dunner aanvoelde - of was dat een kronkel in mijn hoofd. En zou dat dan invloed hebben op het vilten? Ach, nu was ik toch aan het experimenteren.....


Na verloop van tijd kwam er toch echt een knoepert van een tas uit. Formaatje strandtas, zeg maar. 
Ongevild was de tas 58 cm en 42 cm hoog vanaf de bodem (46 toeren stokjes en de laatste rij vasten).
Ik wisselde de regenboog kleur af met af en toe wat ecru - heel veel logica zit er niet in 😊.


Je ziet op deze foto de stokjes eigenlijk erg goed, ik was bang dat het te los zou zijn....
(gehaakt met haaknaald 3½)


Ik heb lang zitten dubben overde hengsels. Zal ik ze haken? Hoelang, waar zet ik ze vast, ga ik voor kunststof hengsels? Omdat ik niet zo goed wist hoe het garen zou vervilten zat ik lang in dubio. Maar ach, het was toch een experimentje. Ik haakte de hengsels in vasten 8 steken breed, Ze waren ongevilt ca. 55 cm lang. Ik bepaalde het midden en haakte ze met 4 D-ringen keurig in het gelid.


En toen.........
de wasmachine in!
Samen met een paar spijkerbroeken èn een colour-catcherdoekje (ai, dat ecru he...)
Een lange wasbeurt op 60 graden.
(dat was het lichte doekje....)


En daarna nóg een keer - het was tenslotte een experimentje!
Deze keer met een nieuw doekje (dat werd de donkerste) en dan op 90 graden.
Tadaaaaah!


Helaas vingen de colour-catcherdoekjes niet al het loslopende pigment op en werd ecru wat rozig.
Het verschil zie je hieronder.


Wat is wél opmerkelijk vond: de tas is echt "gedraaid". De hengsels die ik zo precies had uitgemeten zitten elegant uit het lid 😁. Dat komt misschien omdat ik de toeren in het rond heb gehaakt, altijd in dezelfde richting. misschien heeft de twijning van de draad er ook nog mee te maken? 
Je ziet dit effect ook wel eens terug bij shirts van tricotstof (zit opeens de zijnaad bijna op je navel...)
Bij een volgend experimentje zal ik de hengstels er achteraf aanzetten, denk ik. Maar het deert niet, bij het dragen van de tas zie je het nauwelijks...


De tas is gekrompen, maar zéker geen 30 %. Uiteindelijke maat is 45 breed en 35 cm hoog.
Zolang de tas nog nat is kun je er nog wat vorm in brengen, eenmaal gedroogd niet meer.Ha, dit smaakte naar meer. De tas is ontzettend zacht geworden (Aade wol is aanvankelijk een beetje ruw), en ook de kleuren zijn wat milder geworden. Uiteraard hoef je niet met verschillende strengen te werken. Ik gebruikte in totaal voor deze flinke tas 250 gram wol. De strengen wegen allemaal iets anders, prijs is € 7,00 per 100 gram - 400 meter), strengen wegen tussen de 180 - 290 gram.


Nu lonken die andere kleuren ook naar me....... zal ik voor jeanskleuren gaan, of grijstinten?
Blauw paars? Roze rood? H'm, dit wordt nog lastig.....
Overigens denk ik dat ik de tas nog ga voeren. Dat maakt 'm voor échte boodschappen nog iets stevige (gezien het flinke formaat dat ik maakte).


Wil je nog meer ideetjes met vilten en Aade?
Hou dan ook Jellina's blog in de gaten, ze was ook met zo'n experimentje bezig 😉
Of wilt je gewoon ook wat gaan experimenteren? Bestel dan een streng in je favoriete kleurtje!

dinsdag 21 maart 2017

Alpenweide

Gisteren ook op het journaal gezien? Als dolle mina's sprongen de koeien weer de wei in. Ze hadden het weer niet zo mee, maar dat deerde niet. Lente in hun bol!

Koeien de wei in! De lente is begonnen!

Bij Wieke vind je een heerlijke lente-sjaal ontworpen door Heidy Kerckhoffs. Het Nederlandse patroon is gratis te vinden op haar website.


Hij kreeg de toepasselijke naam Alpenweide. De beschrijving is voor een kindersjaal (breedte 140 cm), maar het eenvoudig te vergroten.


De sjaal is gehaakt van Catania, 12 bollen in totaal. Voor de basis gebruik je 4 bollen (IceMint 385), maar voor een volwassen sjaal toch zeker 6 of 7 bollen. De andere 8 zijn kleurtjes voor de rand en de bloemen. We hebben alle kleurtjes Catania op voorraad.


maandag 20 maart 2017

Een nieuwe Lente, een nieuw geluid

Hoewel het weer vandaag niet erg lente-achtig is, zijn we rond half 12 vanmiddag zomaar de astronomische lente in gedoken. Terwijl Nederland gewoon naar zijn werk en school gaat vieren we tussendoor het Perzisch Nieuwjaar Noroez. Is het begin van de Lente geen prachtige tijd om een nieuw begin te vieren?


Ik zocht voor jullie een Lente-ideetje op. Deze prachtige gehaakte tulpen vond ik op Etsy waar je het Engelse patroontje kunt kopen. 

Liever Nederlands? Dan kun je terecht bij Betsy die een Nederlands patroon heeft (gratis).


Ook bij Sascha kun je terecht voor een gratis Nederlands patroon.


Bij deze maak ik ook de winnaar bekend van de bol Unicat en het boekje Meer Kant Haken.
Er waren ongelooflijk veel reacties, dus het duurde iets langer dan ik dacht (200 reacties op het blog, 473 op Facebook, 612 keer gedeeld, 631 keer geliked, en maar één winnaar........)

De winnaar is:
Leny van Eersel

**************

Ik wens julie een heel fijn Nieuwjaar 😊 Sale No Mobarak سال نو مبارک !


zaterdag 18 maart 2017

Eighties

Toen ik 16 was vond ik een zaterdagbaantje bij "De Schapekop"in Veere. Het was midden jaren '80, de tijd van breeeeede schouderpartijen, hobbezaktruien en vleermuismouwen, hysterische permanentjes, asymetrische kragen en glorietijd van de Ariadne. Iedereen die 2 naalden vast kon houden breide. Overal. Altijd.

In de wintermaanden weefde ik tafelkleden van mohair en bouclé op een enorm weefgetouw, in de zomermaanden hielp ik mee in de breiwolletjes en wond ik bolletjes "nopjeskatoen". De basis werd gelegd - hoewel ik toen écht voor mijzelf geen toekomst in een wolwinkel voor ogen had (en die geweefde tafelkleden wou ook niemand meer....)
Tijden veranderen. Gelukkig ook de kapsels. Maar met regelmaat komen dingen ook weer terug en dat zie ik ook terug in de breigarens. 


Zo bracht kwam Catania met een Flammé versie, die me zó aan de Eighties doet denken! 

foto van Schachenmayr-NL.

De oude vetrouwde katoen maar met onregelmatige, gekleurde stukjes ertussen. Nostalgie én weer hip, gewoon een kwestie van geduldig wachten en dan komt alles weer terug 😉.

In het nieuwe Magezin 23 van Schachenmayr staan veel patronen met dit garen, Het fijne is dat alle modellen ook met effen Catania gebreid kunnen worden en omgekeerd.
Deze nieuwe variant Catania is weer 100% katoen, 120 meter per bol van 50 gram, € 3,60 per bol.

Schachenmayr Schachenmayr Catania Flamme' Art no.: 31730
... / Neuheiten / Modelle / Damenlongjacke "Catania Flammé" 757251

Startseite / Modelle / Damen / Damenpullover "Catania Flammé" 757254

Magazin 23 staat vol met leuke Catania-modellen € 3,90donderdag 16 maart 2017

Cremosa-vest

Wat een geweldig heerlijk weer was dit vandaag! Het wordt noooooit meer koud 😉. Hoop ik.
Maar ik weet wel beter....... daarom kunnen we een heerlijk vest goed gebruiken. Ik krijg in de winkel heel veel vragen over patronen van gehaakte vesten en laat ik nou iemand kennen die héle mooie vest-patronen maakt! Annelies (Vicarno) heeft een paar hele mooie Nederlandstalige patronen voor prachtige vesten, bijvoorbeeld deze: Cremosa
Hier zie je gelijk 2 totaal verschillende looks met hetzelfde patroon. Zo'n comfortabel vest wil iedereen wel. Je kunt kiezen voor kleur, wol, katoen of linnen. Het vest wordt gehaakt van boven naar beneden in 1 stuk zonder naden.
Het patroon is te koop bij Vicarno of bij ons in combinatie met garen (LinenSoft, Merino maar ook bijv. Pimakatoen of Softfun) Laat die Lente maar komen.......woensdag 15 maart 2017

Opruimen

Soms moet er in de winkel wat plaats gemaakt worden voor nieuwe dingen. Ik heb écht geprobeerd om de winkelruimte op te rekken, ik heb geduwd aan de muren en het plafond. Helaas, de rek is eruit.! Meer kasten kunnen er niet in. Dus gaan we plaats maken...

Dit zijn de laatste bollen van een prachtig handgeverfd kant-garen van Cowgirlblues: Merino Lace Single. 100% merino-garen, 50 gram/350 meter per bol. Normaal kosten de bolletjes € 12,50 - nu heb ik wat mooie setjes gemaakt (3 bollen van € 37,50 voor € 20,00, en 1 pakketje met 4 bollen van € 50,00 voor 25,00) Met dit garen krijg je helemaal de Lente in je bol!


De kleuren zijn: zonnig geel (Sunflower)
Warm oranje (Fire Lily)
Rood (Tibeatan Red)
Zand (Caramel)

Er zijn pakketjes van 1 kleur en combinaties van kleuren.
op dit moment alleen nog de gele en zandkleurige pakketjes!

Alle pakketjes zijn inmiddels gereserveerd/verkocht!

Wie het eerst komt, het eerst maalt en op = op. Bestellen mag via de mail.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...