Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

maandag 31 december 2012

Oudejaarsdag

Oudejaarsdag is een dag van veel kokkerellen - handwerken kwam er uiteraard vandaag niet aan te pas. Als je met 15 man tegelijk oud en nieuw viert dan moet je wel goed voorbereid zijn:


Weldra is de keuken een chaos van deeg, meel, worst en rijzende broodjes!


 Oliebollen bakken ook, natuurlijk! Wel onder toeziend oog van mijn moeder - gezellig!!
Zouden we genoeg hebben???? :-)


En aan het eind van de middag zaten alle vingers en ogen er nog aan/in (poeh!)


En een warme oliebol smaakt dan echt wel!

Ik vond het heerlijk om te bloggen dit jaar! Zoveel inspiratie kreeg ik van alle mailtjes, bezoekjes, foto's en reacties. Dank jullie wel daarvoor. Ik probeer in 2013 nóg meer leuke ideeën op te zoeken.

Nog een allerlaatste idee van Grietje Karwietje:


Rest mij nog om jullie al het Goede voor 2013 te wensen - een fijne jaarwisseling!

zondag 30 december 2012

Terugkieke

Nog één keertje terugkieke op het bloggen van 2012. Wie me al een poosje volgt weet het zo langzamerhand wel: ons winkeltje staat in Arnemuiden!

Ons winkeltje

37 berichtjes schreef ik met het label Arnemuiden. Als lid van de Dames-denktank (onderdeel van o.a. het project GIFS Geography of Inshore Fishing and Sustainability ofwel Geografie van kustvisserij en duurzaamheid) was ik (en vele anderen) betrokken bij een aantal projecten. O.a. de winkelstraat werd opgeknapt:




Graag mag ik ook het museum en de Werf promoten, kleine maar unieke musea!



Regelmatig zie je me in onze klederdracht verschijnen, of promoot ik het Zeeuws Schortenbont:



Ik duik een beetje in de rijke geschiedenis...


...of duik in de beeldbank van de Historische Vereniging:


...of ik laat jullie meegenieten van de gebeurtenissen in ons dorp:



Heel trots ben ik op het realiseren van het in de markt brengen van de Arnemuidse Visserstrui. Begonnen met een idee, een heel oud patroon, een plan, enthousiaste breisters:


....en een geweldige fotoreportage met lokale fotomodellen!




Onverwachte publiciteit:


En niet alleen hier is er belangstelling voor oude patronen. In september 2013 komt er een nieuw boek uit met patronen van oude en opnieuw-ontdekte patronen van visserstruien in heel Nederland. Ook in Zeeland wordt gezocht naar oude patronen, daarover lees je in dit blog over Zeeuwse Visserstruien. Heel veel mensen zijn aan de slag gegaan en hebben een Arnemuidse trui gebreid, of een variant ervan. Wat geweldig dat ons initiatief zo aanslaat!



En nu ligt hij in onze winkel. Een nieuwe trui volgens een oud patroon:


Ondertussen duiken steeds meer foto's op uit het verleden van oude truien. Ben je in het bezit van een oude foto met een vissertrui (uit Arnemuiden, maar zeker ook uit andere Zeeuwse plaatsen!!), dan hou ik me heel erg aanbevolen voor een kopietje/scan! Er moeten ook foto's zijn van truien uit Tholen, Breskens, Yerseke....

Komen jullie een keertje langs in Arnemuiden?


zaterdag 29 december 2012

Toppers

Dit jaar waren er een aantal "toppers" te vinden op mijn blog. Patronen die heel veel werden aangeklikt of waarop vak werd gereageerd. Een kleine greep:


Dit super-simpele patroontje van hoesjes om een blikje werd erg gewaardeerd. Krijg je toch zin in het voorjaar van?? 

Nog zo'n zonnig projectje was de Granny Square-tas. Gemaakt van de kleurtjes van hierboven.


Ook bij Lindevrouwsweb vind je hiervan een beschrijving. Zo leuk om te maken en niet moeilijk!

Een van de meest aangeklikte items was weer het Zeeuws Knoopje. Vraag ik me af of dit vooral door de Zeeuwen onder ons wordt gehaakt of ook buiten de Zeeuwse grenzen?


Nog een prachtig werkstuk met een Zeeuws tintje was de Cockle Shell - Zeeland Lace: wat een prachtig patroon van Anna! Gemaakt van 2 bollen Invicta Colour. Niet iets voor beginners - maar o-zo-mooi!



De gehaakte sjaal van de kleurige Noorse Wol Colour deed het ook erg goed in de statistieken!

Een leuk patroon dat je kunt gebruiken voor elk soort garen, dik - dun - gekleurd - effen!

Dit jaar ging ik ook op Facebook! Dat blijkt een heel leuk middel te zijn om te delen, en de pagina heeft al meer dan 1.500 vind-ik-leuks. Maar het is ook veel plaatjes kijken (en vooral niet verder lezen) dus krijg ik met regelmaat de opmerking te lezen; "Blij dat ik brei? Dit is toch haken?"
Ja, hoor! Ik wordt ook heel blij van haken!


Dit jaar won ik tot mijn grote verrassing de eerst prijs van de KreaDoe-wedstrijd. En dat kwam door jullie, want jullie hebben massaal op mijn blog gestemd!


Super Bedankt daarvoor!
Onlangs kreeg ik per mail alle opmerkingen toegestuurd die jullie lezers gaven bij het stemmen. Eeeeh, heb je wel eens 362 complimentjes over jezelf gelezen? Daar werd ik heel verlegen van!!

Haken deed het in de statistieken overigens beter dan breien. Zo bleek deze gehaakte herfstkol een schot in de roos! Wat is deze kol veel gehaakt en ik heb 'm in alle varianten gezien - zo leuk...


En dat is nou precies de bedoeling van dit blog: pak de ideeën eruit die je aanstaan, geef er je eigen draai aan, en geniet van het handwerken! Deze wol heb ik heel vaak in verschillende kleuren verzonden.Vaak krijg ik de vraag of ik een webwinkel wil beginnen. Maar dan moet ik alle bolletjes fotograferen, bijhouden, alle betalingen controleren, en mijn dagen zijn al zo vol! Dus nog even niet..... Wil je iets bestellen, dan mag dat altijd. Ik schrijf vaak in een logje of ik een dergelijk garen verkoop. Het leukste is natuurlijk als je langskomt. Dit jaar heb ik zoveel bloglezers ontmoet en prachtige werkstukken mogen zien en fotograferen - geweldig leuk. Het stimuleert om nog meer leuke patronen op te zoeken. Wordt vervolgd.....

vrijdag 28 december 2012

Terugblikken

Nou, wat een heerlijke reacties op mijn vorige logje! Natuurlijk was het weer een kwestie van niet goed lezen..... zucht! Excuses en heel veel dank voor de vele reacties. Ik zal de logjes vanavond even aanpassen.

Ans vatte het kort maar krachtig samen:

Vermoedelijk houden jullie bij het breien van rnd 2 en 4, dus die met de av steken, jullie draad aan de voorkant, en dan krijg je hor streepjes. Als je in die toeren de steken gaat slippen, moet je eerst de draad naar de achterkant van je werk doen, steek slippen, en draad weer naar voor voor de volgende av steek, enz.



Ze zette snel een mini-kolletje op om te demonstreren. Ans, weer heel veel bedankt (en ook alle anderen die gereageerd hebben via blogs en/of facebook en telefonisch).

Zo tussen Kerst en Oud/Nieuwjaar zak ik altijd een beetje in. Het lijkt wel of de moeheid van een heel jaar samenkomt en ik ben een beetje futloos. Omdat ik niet zoveel energie heb om te spitten voor nieuwe ideeën zal ik af en toe een "topper" van het afgelopen jaar laten zien. Patronen of werkstukken waar ik veel reacties op gekregen heb, die veel zijn na-gemaakt enzo. En het is rond deze tijd van het jaar een mooie gelegenheid om eens terug te blikken, toch?

Vandaag kreeg ik een geweldig leuke foto van Ankie:


Zij maakte deze Aapjes (wij noemden ze Lola) van het Jacobus-patroon. Ze maakte er ook een voor mij en onze Lola uit Hawaï kijkt dagelijks naar de klanten in de winkel.

Ik blogde hier over Lola, maar Jacobus kwam verschillende keren terug dit jaar (ik blijf het een geweldig patroon vinden!).






Let op! Morgen - zaterdag - zijn wij voor het laatst geopend in 2012! (10.00 - 16.00 uur)

Maandag gaan we oliebollen en nog veel meer bakken, dus zijn wij volgende week pas weer op woensdag open!

Vraag!

Zoals jullie wel begrijpen maak ik bij lange na niet alle dingen die ik laat zien. Dus krijg ik regelmatig vragen over patronen die ik zelf ook nog nooit heb gebreid (maar wel zou willen). Het is echt onmogelijk om aan alle verzoeken te voldoen, maar deze.......:

Deze vraag wil ik jullie voorleggen: Een tijd geleden blogde ik over deze kol:

Pinned Image
Het patroon leek me niet moeilijk en ik vertaalde uit de losse pols. Nu ben ik gemaild door Annelies die het patroon volgde en er niet uitkwam: er ontstaan aan beide kanten horizontale streepjes, en niet zoals boven op de foto!



Gisterenavond breide ik ook een proeflapje, maar ook bij mij klopte het niet. (Nu doet mijn brein al dagen niet wat ik zou willen....) Wat doen we verkeerd? Wie heeft deze kol al eens op de pennen gezet en helpt ons?

Je vind het patroon bij ShiBui, (klik op Free PDF Download)

Pinned Image



donderdag 27 december 2012

Granny-Tas

Deze geweldig leuke Granny-Tas kwam ik tegen bij Biene Bien.


Deze tas is gemaakt volgens een patroon uit het boekje Hippe Granny Squares haken (ik heb ook nog een exemplaar in de winkel te koop - erg leuk boekje!). Maar een basispatroon voor een dergelijke tas kun je ook hier vinden (met een kleine aanpassing aan de onderzijde). Je kunt elke Granny Square hiervoor gebruiken. Vind je je granny iets te klein, dan kun je een extra rondje stokjes haken. 

Deze tas werd gevoerd met een oude spijkerbroek, écht leuk (en stevig!).


Op het blog van Biene Bien kun je nog veel meer mooie haaksels vinden!

Binnenkort kun je bij ons de Catania Grande kopen, de nieuwe, dikkere variant van Catania. Prachtige kwaliteitskatoen met een mooie glans. Je snapt wel dat ik daar dan nog een keer over blog!

Maggie

Nog een beetje aan het nagenieten van een fijne Kerst met familie en vrienden...

Deze dagen komen we wat langzamer op gang, ik moet mijn inspiratie ook nog een beetje zoeken. Maar ook ik heb een favorietenlijstje en deze leuke pop Maggie staat er al heel lang op.



Het patroon van Maggie and Friends komt van Petite Purls. Het patroon is geschreven in het Engels, maar gelukkig heeft Elizabeth het hele patroon stap voor stap vertaald naar het Nederlands.

Je vindt de verschillende delen terug op Busy Bessy Creatief. Veel plezier!